Pâine impletită




Nu știu de ce da' când eram mica ai mei nu prea cumpărau paine împletita, de aia cu mac, calda, cu crusta crocanta, care se termina înainte sa ajungi cu ea în casa. A, poate de asta...
Si mi-am amintit recent de fragmentul asta dintr-o carte:

"Cu felii groase de franzelă proaspătă și cercuri de salam zis ”de doctori” de trei ruble și douăzeci de copeici kilogramul. Mai întîi se aud trei sute douăzeci de milioane de lingurițe care amestecă zahărul în cănile mari cu buline, făcînd o gălăgie ca de clopote. Apoi fiecare cetățean din cei trei sute douăzeci de milioane duce la nas lingurița cu ceai și suflă în ea înainte de a gusta dacă e destul de dulce ceaiul. Apoi mușcă o bucată mare din franzelă cu salam și-n timp ce are gura plină soarbe o gură sănătoasă de ceai. Veți întreba de ce? Pentru că ceaiul e fierbinte, dar dacă ai gura plină cu franzelă și salam, ceaiul nu se atinge direct de gingii, limbă și cerul gurii, ci toată fierbințeala o preaiau asupra lor pîinea și salamul. În acest fel omul sovietic cîștigă timp. Ca să ajungă la servici, la școală, la război, în cosmos sau la Polul Nord."  (S. Bastovoi, ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat”)

Fragmentul ala citit pe net m-a facut sa cumpar cartea. Pentru ca e cu paine si ceai. Dar sa nu mai batem campii, painea asta se face asa:

Ingrediente:

600g de făină
400ml de lapte
50g de unt
O lingură rasă de zahar 
1/2 lingură de sare
30g drojdie
1 ou batut
Semințe de care aveți prin casă 

Primul lucru de făcut e sa lasati drojdia la crescut în niște apă călduță cu zahăr.
Untul se topeste încet fara a-l arde.
Ingredientele uscate se amesteca într-un bol apoi se toarna laptele, untul si drojdia si se frământă într-un aluat care o sa stea acoperit la crescut, cam o oră.
In timpul asta se incalzeste cuptorul la 220 de grade cu o piatra de copt in el sau cu o tava.
Apoi va asezati hopa si mai cititi din cartea aia pe care ati inceput-o in carantina, mai beti un gin tonic pahar cu apa si ce sa vezi, aluatul e plin de bule si bine crescut!
Il impartiti in doua bile si fiecare bila o impartiti in trei bucati din care faceti cate 3 rulouri. Se impletesc frumos intr-o cosita, se ung cu ou, se dau cu seminte si se baga la cuptor repejor pe o foaie de copt* (optional).
Imediat ce ati inchis usa cuptorului, reduceti temperatura la 200 de grade.
Dupa 15 minute deschideti cuptorul si trageti hartia de sub paine. Mai sta inca 10 minute si gata!

De  mancat cu unt si sare, cu unt si dulceata, cu ou fiert moale, sau ca mai sus, cu ceai si salam de 3 ruble.

Comments