Caracatita à la Rux

Ploaie, gri, la televizor numai prostii, reclama la mega image cu un nene care scoate o caracatita dintr-o oala si oameni care fac mancare. Mut postul, casc, doi italieni fac prajituri, iar reclama la mega image iar caracatita aia fiarta. Mai casc, ma intorc pe-o parte, pe alta... mi-e lene, mi-e somn. Italienii au trecut la parjolute (pardon, chiftelute daca nu sunteti di la mini din Moldova). Se termina si italienii iar reclama la mega. Iar caracatita aia fiarta. O vizualizez cu sos de rosii, aromata. Inchid televizorul. Trag pelerina de ploaie si plec la cumparaturi. 


---- ---- ---- ----
Inapoi acasa. Se da drumul la muzica, de exemplu la playlistul asta: My kitchen is for dancing! si se trece la treaba.


Ingrediente: (4 persoane)

6-7 pui de caracatita 
o mana de inele de calamari
o ceapa uscata si 3 cepe mari verzi
doua conserve cu rosii si sos
ulei de masline
un pahar de vin rosu sec (eu am folosit Feteasca Neagra - Castel Starmina)
o frunza de dafin
patrunjel si marar proaspat
3-4 frunze de menta
busuioc si cimbru
fulgi de chili
sare, piper boabe pisate in mojar sau proaspat macinate
cateva capere
3 catei de usturoi - pisati
o lingura - doua de otet din vin rosu
8 role de fettuccine 

Ce faci cu ele:

Intr-o oala cu apa care fierbe se pun caracatitele si se lasa 2 minute. Se scot si se lasa putin la racit. Apoi se taie in bucatele. 
Intr-o cratita se incinge uleiul de masline si se adauga ceapa taiata marunt (si cea uscata si cea verde, cu tot cu cozi). Se adauga sare, piper, fulgii de chili, busuiocul si cimbrul daca sunt uscate. Amestecati, lasati sa se moaie ceapa si adaugati bucatile de caracatita.


Lasati putin pe foc apoi adaugati putina apa, fara sa acoperiti caracatita. Dupa vreo 3-4 minute adaugati sosul de rosii cu rosiile taiate in bucatele, lasati sa dea iar in clocot. Adaugati inelele de calamari taiate si ele in bucatele, si frunza de dafin. Se lasa totul la fiert 30-40 de minute. Cand incepe sa scada se toarna si paharul de vin rosu. Cu 5 minute inainte sa fie gata gustati sosul, daca trebuie mai acrut adaugati otetul. Apoi caperele, mararul, patrunjelul si usturoiul. Busuiocul si cimbrul daca sunt proaspete intra tot aici. Amestecati si inchideti focul.

Fierbeti fettuccinele in apa cu sare 6-7 minute. 

Puneti paste in farfurie si peste ele turnati sosul cu caracatita si calamari si evident, langa, un pahar din vinul folosit la gatit. 




Comments