Calçots




Lui Ruxandrel i s-a facut dor de Spania. Iar.

Calçots sunt cepe verzi crescute pana in toamna fara sa fie lasate sa faca bulbi. Catalanii le acopera cu pamant pe masura ce cresc ca sa ramana tijele albe. Practic, cresc cat un praz mai mic.

Bine, eu n-am avut calçots, dar am cautat in supermarket niste ceapa verde mai mare.


Cepele se coc in jar iute, apoi se curata si se dau prin sos si se clefaie cu pofta.






Ingrediente pentru sos (Salvitxada/Romesco):

- 2 catei mari de usturoi

- 1 ardei ñora rehidratat (se poate inlocui cu paprika afumata picanta)

- 2-3 rosii oparite rapid

- un pumn de alune de padure

- un pumn de migdale

- sare

- piper

- ulei de masline

- o lingura de otet

- patrunjel


How-to:


Alunele si migdalele se coc intr-o tigaie, apoi se baga in mojar si se macina. Peste ele se adauga sarea si piperul. Intr-un castron se paseaza rosiile apoi se amesteca cu ardeiul, cu alunele si cu usturoiul pisat. Se adauga ulei cate un pic in timp ce se amesteca pentru a-l putea omogeniza. Apoi un strop de otet si patrunjel. 

Ceapa se curata de mustati si se baga in jar. Apoi se inveleste in hartie de ziar ca sa ramana moale. Ca sa o mancati, se scoate din camasa de la exterior, care e innegrita de jar si se da prin sos.

















Comments